Totomato

Miejsca

Restauracja

Totomato to ekosystem. W samym sercu sklepu mieści się restauracja skąpana w zieleni – pnącza monstera oplatają drewniane belki, a w centrum stoi wspólny stół z orzecha, przy którym nieznajomi szybko zamieniają się w kompanów degustacji. Szefowa kuchni Gabriela słynie z arepas nadziewanych wegańskim queso i aromatyzowanych olejem z kolendry. Menu zmienia się codziennie, bo gotujemy wyłącznie z sezonowych składników. Kawiarnia obok to świątynia kawy. Zapach świeżo wypalonych ziaren z Antioquii współgra z dźwiękiem młynków. Po południu serwujemy cold brew z dodatkiem pulpy marakui, a w weekendy kawiarnia zamienia się w scenę dla lokalnych muzyków grających bossa novę. Jeśli brakuje Ci czasu, skorzystaj z korytarza grab‑and‑go: w kilka sekund zeskanujesz kod w aplikacji i odbierzesz lunch w kompostowalnym pudełku z trzciny cukrowej. Nasza szklana sala warsztatowa to mekka smakoszy. Pod okiem dietetyków uczymy fermentacji kimchi, kiszenia ananasów i bezcukrowych deserów na bazie aquafaby. W każdy czwartek odbywa się „Mikrologia Smaku”, gdzie łączymy ostre nuty papryczek z subtelną słodyczą owoców. Dzieci mają własne warsztaty – malują tortille spiruliną i pieką kolorowe mini arepas. Po godzinach przestrzeń Totomato przeistacza się w miejsce spotkań społeczności: klub książki, giełdę roślin doniczkowych czy pokazy filmów dokumentalnych o ochronie lasów tropikalnych. Na interaktywnych ekranach możesz śledzić ślad węglowy każdego dania. Jeśli chcesz zarezerwować stolik lub miejsce na warsztaty, skorzystaj z formularza na stronie głównej.