Tempeh i tofu

Tempeh i tofu

Potrawy przygotowywane z soi są jednym z bogatszych źródeł białka pochodzenia roślinnego. Zawierają 10 – 15 g białka w ½ szklanki produktu. Są bogate również w inne składniki odżywcze i występują w wielu odmianach. Ze względu na fakt, że soja jest jednym z najbardziej genetycznie modyfikowanych produktów zaleca się kupowanie wyrobów sojowych wytwarzanych z upraw ekologicznych. Soja jest jednym z podstawowych produktów diety wegańskiej i może być przygotowywana na wiele różnorodnych sposobów. Jakość produktów pochodzących z soji jest kluczowym czynnikiem dla przygotowania dobrego jakościowo posiłku.

Tofu glazurowane mizo

Składniki:
1 łyżka pasty miso
1 łyżka vinegar ryżowego
2 łyżki miodu
1 łyżka sosu sojowego
400 g twardego tofu
4 baby bok choi
½ łyżeczki imbiru
1 łyżka oleju sezamowego
1/8 łyżeczki czerwonej paryki
1 łyżka nasion sezamu

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Zmiksuj razem sos pastę miso, 1 łyżkę vinegar, i sos sojowy na gładką masę. Pokrój tofu na 4 kawałki. Osusz papierowym ręcznikiem. Włóż do marynaty. Przykryj. Włóż do lodówki na 30 minut raz przekładając. Odlej marynatę Piecz tofu 30-35 minut, aż zbrązowieje.
Przekrój kapustę na połówki i zamocz w wodzie aż zmięknie. Przygotuj sos- w misce zmieszaj imbir, łyżeczkę sosu sojowego, łyżkę vinigar, olej sezamowy i paprykę. Potnij tofu. Podawaj z pok choi. Posyp sezamem i vinaigrette.

Składniki odżywcze w jednej porcji:
Kalorie 164 kcal
Tłuszcze 10 g
Białko 12 g
Węglowodany 8 g
Błonnik 3 g
Cholesterol 0 mg
Sód 152 mg

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Tempeh i tofu”