Kolagen roślinny- istnieje czy nie?

Czym dokładnie jest kolagen?

Jednym z elementów ciała ludzkiego jest tkanka łączna. Tkanki łączne są dokładnie tym, co sugeruje ich nazwa – tkankami, które łączą. Skóra właściwa (dolna warstwa skóry), mięśnie, ścięgna, chrząstka i tkanka otaczająca włosy i paznokcie są pierwszorzędnymi przykładami tkanki łącznej. Kolagen jest białkiem – głównym białkiem całej tkanki łącznej. Nie rozpuszcza się w wodzie, występuje w formie włóknistych struktur. Ciało ludzkie zawiera duże ilości kolagenu. W rzeczywistości stanowi on około 70% białka w naszej skórze.

Jak wytwarzać kolagen?

Na szczęście ludzkie ciało jest dobrze zaprojektowane i ma zdolność wytwarzania własnego kolagenu. Jest tylko jeden warunek – należy dostarczać organizmowi potrzebne do jego produkcji  składniki odżywcze. Kolagen, podobnie jak wszystkie białka, składa się z aminokwasów, które są odpowiednio łączone za pomocą witaminy C. Uważa się również, że spożywanie dobrego tłuszczu pomaga również w przyswajaniu kolagenu.

Według Davida Hoffmana, niektóre jadalne zioła charakteryzują się śluzowatowością, która również pomaga w produkcji kolagenu. Zjawisko to nazywa Świętym Śluzem roślin. Jest to mała kategoria ziół zawierających istotną grupę polisacharydów, które pomagają w produkcji kolagenu, jak również gojeniu się ran. Zawierają one związek chemiczny stymulujący proliferację komórek, wspomagając w ten sposób gojenie się ran, zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Do tych roślin należy zarówno skrzyp, jak i żywokost – oba są ziołami leczącymi rany i odbudowującymi komórki skóry.

A co z kolagenem?

Nie potrzebujesz kolagenu pochodzenia zwierzęcego, aby skutecznie zaopatrywać skórę w potrzebny kolagen. W rzeczywistości można zwiększyć podaż kolagenu za pomocą odpowiedniego jedzenia i właściwego stylu życia. Natura zapewniła nam dość dużą ilość roślinnych źródeł żywności i dużą ilość ziół, które pomagają wzmocnić nasze własne pokłady kolagenu. Czynniki, które wpływają na produkcję kolagenu to: dobry sen, ćwiczenia i właściwa dieta zawierająca zdrowe tłuszcze i białka Pomagają one regulować produkcję własnego kolagenu (i jego wykorzystywanie!)

Główne różnice pomiędzy kolagenem pochodzenia zwierzęcego i roślinnego

Kolagen pochodzenia roślinnego wspomaga receptory kolagenowe organizmu – szczególnie, gdy z wiekiem produkcja kolagenu spada  – z jego zawiłym składem alkaloidowym i odżywczym. Kolagen zwierzęcy jest przetworzonym białkiem, które ma specyficzne kompozycje aminokwasowe o wysokim stężeniu glicyny, hydroksyproliny i proliny. Są to związki peptydowe hydroksyproliny, które stymulują komórki w skórze, stawach i kościach i prowadzą do syntezy kolagenu poprzez aktywację i wzrost komórek.

Bez witaminy C nie ma kolagenu

Bez witaminy C produkcja kolagenu jest zakłócona i może powodować wiele różnych problemów w całym organizmie. Niedobór witaminy C powoduje, że kości nie są w stanie prawidłowo wytworzyć kolagenu i jego tkanek łącznych. Ciało dosłownie rozpada się, gdy kolagen jest rozkładany i jednocześnie nie jest zastępowany. Stawy zaczynają się ścierać, gdy ścięgna słabną. Niestety, ludzie nie są w stanie samodzielnie wytwarzać witaminy C i muszą polegać na żywności i suplementach jako jej źródle. Najlepsze źródła witaminy C mają jedną wspólną cechę: wszystkie są pochodzenia roślinnego. Większość zwierząt jest w stanie wytwarzać witaminę C w swoich ciałach, ale tylko rośliny są zdolne do jej skoncentrowania na tyle, aby stanowić jej bogate źródło.

Poniżej kilka przykładów źródeł witaminy C, które pomagają w absorpcji i funkcjonowaniu receptorów kolagenu:

  • mangostan,
  • hibiskus,
  • camu camu,
  • róża,
  • shizandra berries i
  • amla.

WARTO PAMIĘTAĆ!

Na produkcję kolagenu mają wpływ nasze codzienne nawyki – duża konsumpcja cukru, duża ekspozycja na słońce oraz palenie mają negatywny wpływ na produkcję kolagenu, a tym samym wpływają na szybsze starzenie się skóry!

Zioła

Zioła bogate w krzemionkę, wapń i fosfor to klasyczne zioła stosowane od czasów starożytnych dla poprawy zdrowia mięśni i stawów, wzmacniania kości i gojenia się ran. Ponadto zioła, które zawierają dużo łagodzącego śluzu oddziaływują pozytywnie na skórę i tkankę łączną. Należą do nich zioła takie jak on, wu, skrzyp, pokrzywa, nagietek, gynostemma, żywokost, aloes, gotu kola, eucommia, głóg, borówka czarna i inne.  

Żywokost

Jeden ze składników żywokostu -alantoina powoduje proliferację komórek, szybkie gojenie złamanych kości oraz ran. Wzmacnia również ścięgna, kości i wiązadła. Jest najlepszym środkiem do leczenia ran. Żywokost zatrzymuje również krwawienie z żołądka, płuc, jelit, nerek i wrzodów. Żywokost ma również najwyższą zawartość śluzu, przez ma właściwości smarujące i nawilżające. Stosowany w formie okładów lub maści łagodzi oparzenia, rany, łuszczycę, egzemę, stany zapalne, wrzody, żylaki i wyciąga toksyny z wrzodów i ukąszeń owadów. Chłodzące działanie żywokostu lekarskiego leczy zapalenie oskrzeli, zapalenie migdałków, zapalenie gardła, zapalenie opłucnej, zapalenie płuc, gruźlicę płuc, kaszel (w tym koklusz), wspomaga wydalanie flegmy, łagodzi gardło, obniża gorączkę i ogólnie- odmładza płuca i błony śluzowe. Pomaga trzustce regulować poziom cukru we krwi i wspomaga wydzielanie pepsyny, ułatwiając trawienie. 

Żywokost ma niezwykłe właściwości odbudowy komórek skóry. Żywokost jest silnym katalizatorem po odpowiednim połączeniu w odpowiedniej ilości z innymi ziołami wspomagającymi. Trzeba dbać o to, by nie przedawkować żywokostu ( w zbyt dużych dawkach jest toksyczny dla wątroby).

Żywokost jest jednym z najcenniejszych ziół znanych w medycynie botanicznej. Jest używany od wieków z powodzeniem jako lek na rany i wzmacniający kości. Wspomaga równowagę wapnia i fosforu, co wpływa na wzmocnienie kości i poprawia stan skóry.

Ważne jest łączenie go z innymi ziołami chroniącymi wątrobę, takimi jak pokrzywa, mniszek lekarski i gynostemma.

Ciekawe jest to, że niektóre z najbardziej lubianych i popularnych ziół na świecie okazały się heptotoksyczne! Niektóre z nich to: aloes zwyczajny, czarny cohosh, żeń-szeń, zielona herbata, kava kava, noni itp. Są dostępne badania kliniczne na temat przedawkowania tych środków i ich wpływie na wątrobę.

Rdest wielokwiatowy (He Shou Wu)

Rdest wielokwiatowy (Polygonum multiflorum) jest okrytonasienną rośliną z rodziny rdestowatych (Polygonaceae). Jest ona wykorzystywana od ponad 2000 lat w tradycyjnej medycynie Chin. He Shou Wu jest tam uważana za jeden z podstawowych surowców o właściwościach tonizujących oraz odmładzających.

W Chinach roślinę tę nazywa się He Shou Wu, co oznacza czarne włosy pana Ho. Według legendy, pan Ho w wieku 58 lat zaczął regularnie stosować korzeń rdestu,  w wyniku czego jego siwe włosy odzyskały naturalny czarny kolor. He Shou Wu ma długą historię stosowania jako środek wzmacniający włosy i odmładzający. Istnieją dosłownie tysiące raportów osób używających tego specyfiku i wiele badań klinicznych dotyczących rdestu wielokwiatowego (lub preparatów zawierających ziele) wykazujących niezwykłą zdolność do odwracania procesu wypadania włosów i przywracania koloru białym lub siwiejącym włosom. He Shou Wu można kupić TUTAJ.

Gynostemma

Gynostemma jest rodzajem winorośli. Zioło to pochodzi z rodziny melonów i jest spokrewnione z naszym rodzimym ogórkiem. Gynostemma jest nasilniejszym i najbardziej efektywnym adaptogenem występującym w naturze.

Za pioniera badań nad adaptogenami uchodzi Mikołaj Lazarew. Był on lekarzem, który od 1928 roku zajmował się wpływem różnych substancji chemicznych na człowieka i jego organizm. Zaczął szukać substancji, które są bezpieczne, stymulują i wzmacniają organizm. Rośliny adaptogenne to te, które nie stymulują znacząco, nie blokują podstawowych funkcji organizmu ludzkiego, a które normalizują ustrój człowieka. Do najbardziej znanych adaptogenów należą żeń-szeń i ashwagandha.

Gynostemma ma zadziwiające właściwości. Obecnie prowadzi się wiele badań klinicznych, których zadaniem jest weryfikacja wyników kuracji gynostemmą, szczególnie w obszarze oddziaływania na mózg. Tak więc, gynostemma jest nazywana ziołem nieśmiertelności z ważnego powodu.

Badacze uważają, że główną przyczyną tej ogólnej korzyści jest to, że zawiera dwa bardzo ważne przeciwutleniacze – glutation i dysmutazę ponadtlenkową. Jedno z badań klinicznych ujawniło, że gynostemma przyjmowana każdego dnia przez okres dwóch miesięcy zmniejszyła wiele oznak starzenia, w tym zmęczenie, bezsenność, utratę pamięci, biegunkę i słabą równowagę.

Gynostemma była używana od tysięcy lat ze względu na szerokie możliwości uzdrawiania. Jest powszechnie stosowany ze względu na swoje działanie energetyzujące, pozytywny wpływ na układ trawienny, układ krążenia i równoważenie hormonów.

Nagietek

Nagietek był używany od czasów starożytnych ze względu na swoje fenomenalne zdolności do przywracania skórze blasku, wspomagania gojenia się ran i aktywowania receptorów kolagenu w celu zwiększenia napięcia skóry. W medycynie ludowej używano go do zapobiegania powstawaniu zmarszczek. Właściwości przeciwbakteryjne i immunostymulujące rośliny sprawiają, że jest niezwykle przydatna w leczeniu powolnego gojenia cięć i skaleczeń u osób, które mają upośledzone układy odpornościowe. Badania University of Maryland Medical Center pokazują pozytywne działanie kremu z nagietka w leczeniu ran. Wyciąg z nagietka ma również działanie antyseptyczne.

 

Literatura:

http://neuroexpert.org/wiki/

https://animamundiherbals.com/

https://www.consciouslifestylemag.com/

https://immortalitea.com/

Benefits of Jiaogulan. Majestic Herbs. http://majesticherbs.com/jiaogulan-benefits-how-it-works/. Accessed 11/2016

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *