Kardamon – super przyprawa

Pisaliśmy juz o cynamonie. Przyzwyczailiśmy się już do tego, że jedną z najcenniejszych przypraw jest kurkuma. Jej wyjątkowe właściwości, działanie przeciwzapalne, przeciwdepresyjne, a nawet przeciwrakowe są powszechnie znane.

Kolejną przyprawą wartą uwagi jest kardamon. Jest na tyle wyjątkowy, że każdy z nas powinien włączyć go do swojej diety.

Zalety kardamonu.

Kardamon pochodzi z południowych Indii. Ma łagodny aromat i intensywny korzenny smak z wyraźną nutą kamfory. Jest jedną z najstarszych przypraw. Był używany już w starożytnym Egipcie. Najbardziej znaną odmianą jest kardamon zielony wykorzystywany zarówno w kuchni, jak i w medycynie. Kardamon zwiera wiele cennych witamin i minerałów. Jest bogatym źródłem witaminy A, witaminy C, sodu, potasu, wapnia, żelaza, miedzi i innych minerałów. Zestaw ten powoduje, że kardamon ma wiele ważnych właściwości.

Od wielu lat nasiona kardamonu wykorzystywane są w niektórych kulturach jako środek do żucia. Cineole, główny składnik oleju kardamonowego jest silnym środkiem aseptycznym, który eliminuje bakterie odpowiedzialne za brzydki zapach z ust. Medycyna ajurwedyjska wykorzystuje kardamon środek przeciwko bólom żołądka i przeciwko nudnościom. Nic dziwnego, że kardamon, pochodzący z tej samej rodziny co imbir wywiera szczególnie dobry wpływ na trawienie.

Zielony kardamon zwiera wiele antyutleniaczy. Pomaga więc organizmowi neutralizować wolne rodniki. Jest uważany za środek zwalczający nowotwory skóry.

Liczne badania wskazuję, że kardamon poprawia trawienie i ma bardzo pozytywny wpływ na układ trawienny redukując problemy gastryczne- również zgagę. Obniża również ciśnienie krwi.

Jak używać kardamon? 

Olejek kardamonowy. Używaj olejku kardamonowego do codziennej pielęgnacji skóry. Bogactwo witaminy A, B i C oraz duża zawartość przeciwutleniaczy  w olejku poprawi kondycję skóry. Poprawia również krążenie krwi i cerę. Można dodawać oliwkę do swoich ulubionych kosmetyków.

Herbata kardamonowa. Możesz przygotować swój własny napar kardamonowy. Do czajniczka z zieloną lub czarną herbatą dodaj kilka ziaren kardamonu, szczyptę cynamonu i kilka ziaren czarnego pieprzu. Fantastyczny smak 🙂

Kardamonowa owsianka. Korzenny smak kardamonu powoduje, że bardzo nadaje się on jako dodatek do owsianki. Do miseczki nałóż 5 łyżek płatków owsianych, dodaj 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu, 1/4 łyżeczki cynamonu i szczyptę soli. Zalej to szklanką gorącego mleka, mleka roślinnego lub wody. Odstaw na 10 minut. Po 10 minutach owsianka jest gotowa do spożycia. Smacznego!

Dodatek do ciast. Chociaż kardamon pochodzi z południowych Indii, to już Wikingowie sprowadzili go do Skandynawii i można go znaleźć jako dodatek w wielu wypiekach. Spróbuj sam/a.

Wzbogacenie przyprawy curry. Wszystkie potrawy indyjskie zawierające curry można spożywać dodając odrobinę kardamonu. Bardzo dobrze pasuje do ryżu. Świetnie komponuje się z cynamonem, który jest również cenną i wartościową przyprawą.

Więcej na temat cynamonu znajdziesz w artykule Dlaczego powinniśmy jeść więcej cynamonu?

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Kardamon – super przyprawa”