Jak wybrać dietę? Czy liczenie kalorii ma sens?

Czy liczenie kalorii ma sens?

Jeżeli chcesz schudnąć musisz więcej kalorii spalić niż dostarczasz organizmowi w codziennym pożywieniu. Każdy z na słyszał to wiele razy.
Proste?
Na pozór bardzo proste. Jest jednak mały haczyk. Liczenie kalorii, zarówno wydatkowanych przez nasz organizm, jak i spożywanych nie jest takie łatwe, jakby się wydawało. Po pierwsze musimy wiedzieć, ile kalorii znajduje się w poszczególnych produktach. Musimy zaplanować posiłek, uwzględnić wszystkie produkty i posumować kalorie.
I tu zaczynają się problemy..
Czy moja łyżka to naprawdę 15 ml? Co to znaczy pełna łyżeczka? Tego typu przybliżenia powodują błędy w obliczeniach- nawet do 25%. Tabele kaloryczne są powszechnie dostępne- w książkach, w internecie. Proste porównanie pokazuje, że różnią się między sobą nawet o 25%. Ma na to wpływ również jakość prezentowanego produktu. Jak widzimy – tutaj 25%, tam 25% i nasze obliczenia stają się całkowicie niewiarygodne.

No to która dieta jest najlepsza?

Ilość dostępnych diet jest bardzo duża. I o każdej z nich napisano dziesiątki publikacji. Znajdziesz wśród nich: dietę wysokowęglowodanową, dietę niskowęglowodanową, wysokobiałkową, bezglutenową, warzywno-owocową, bezlaktozową i wiele innych. Która z nich jest najlepsza? Odpowiedź jest prosta – ta, która w Twoim przypadku najlepiej działa. Dwa lata pracy przy układaniu diet dla konkretnych osób nauczyły mnie, że każdy „prawdziwy” człowiek ma swoje przyzwyczajenia, potrzeby i co również ważne – różne przekonania. Wydaje się, że różni dietetycy zalecają diety, które opierają się na bardzo odmiennych zasadach. Ale czy tak jest naprawdę?

  1. Wszystkie diety uświadamiają nam znaczenie jedzenia dla naszego zdrowia. Zwracają naszą uwagę na to, co jemy. Dowiadujemy się o białkach, aminokwasach, węglowodanach, tłuszczach i ich znaczeniu dla naszego organizmu. Wskazują nam co powinniśmy jeść, a czego unikać. Tymczasem to, co okazuje się w dietach najważniejsze, to zwracanie większej uwagi na to, co jemy, niezależnie czy od tego, czego poszukujemy w konkretnej diecie!
  2. Wszystkie diety zwracają naszą uwagę na jakość spożywanych produktów. Koncentrują się na żywności albo ekologicznej, albo niskoprzetworzonej, często na produktach roślinnych z dużą zawartością błonnika lub zawierających przeciwutleniacze. Jakie jest powszechne zalecenie ?- produkty niskoprzetworzone, bogate w składniki odżywcze!
  3. Wszystkie diety dbają o uzupełnienie niedoborów składników odżywczych. Jest to bezpośrednim wynikiem spożywania produktów niskoprzetworzonych o dużej zawartości składników odżywczych. Jest to bardzo ważny element. Niedobory witamin lub minerałów prowadzą do bardzo uciążliwych skutków – jak zmęczenie, szara cera, zaburzenia pracy układu nerwowego.
  4. Wszystkie diety zalecają nawadnianie organizmu. Zalecają spożywanie dużej ilości wody. Ma to zbawienny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale również wygląd i samopoczucie.
  5. W każdej diecie przykłada się wagę na kontroli apetytu. Większa świadomość tego, co spożywamy, częstsze posiłki, często niskoglikemiczne produkty powodują, że zaczynamy sami kontrolować nasz głód i apetyt. Oznacza to, że nawet bez uciążliwego liczenia kalorii kontrolujemy ich spożycie.
  6. Każda dieta promuje aktywność fizyczną. Regularne ćwiczenia wpływają na poprawę przemiany materii, co z kolei wzmacnia efekty diety.

Czy zatem jest jakaś jedna najlepsza dieta?

Nie ma jednej, uniwersalnej diety dla każdego. To właśnie coach, trener dietetyczny pomaga ustalić najlepszą dietę dla konkretnej osoby – taką, która przyniesie oczekiwane efekty biorąc również pod uwagę preferencje jedzeniowe tej osoby. Przed ustaleniem diety powinno się przeprowadzić wywiad na temat zwyczajów żywieniowych, ulubionych potraw, smaków. Nie ma potrzeby, aby zmuszać kogoś do jednego, wybranego sposobu odżywiania i do ciągłej walki ze sobą. Dieta oparta na naszych przyzwyczajeniach jest o wiele skuteczniejsza. Nie dziwmy się, że nasze utrwalone zwyczaje biorą górę nad często restrykcyjną dietą i zasadami.

Jakie jest rozwiązanie?

Moja filozofia dietetyczna opiera się o poszukiwanie diety odpowiedniej dla konkretnej osoby. Biorę pod uwagę jej warunki fizyczne, aktywność, poziom stresu, sytuację rodzinną, rodzaj pracy, ulubione potrawy, preferowane smaki, a nawet preferowane godziny posiłków.
Układanie menu
Plan posiłków nie jest niezbędnym elementem diety. Ale jeśli go potrzebujesz, można go przygotować. Niektórzy ludzie czują się lepiej, pewniej, kiedy wiedzą dokładnie i z wyprzedzeniem, jak przygotowywać potrawy. Niektórym wystarczą wskazówki i sami sobie radzą komponując według nich swoje posiłki.
Jeśli już chcesz mieć swoje menu, nie przygotowuj go na długi okres czasu. Życie wymusza na nas częste zmiany planów, a to nie sprzyja restrykcyjnym ustaleniom. Czasem wypada nam wyjście ze znajomymi, a czasem ktoś wpada niespodziewanie. Nie jest to wydarzenie, które powinno zrujnować Twoją dietę. Jeżeli w efekcie czujesz się przytłoczony/a, winny/a, zły/a lub nadmiernie zaabsorbowany/a dietą – oznacza to, że coś jest nie tak i trzeba zmienić podejście do diety.

Liczenie kalorii nie pomaga

Jak już zauważyliśmy, liczenie kalorii jest nieprecyzyjne i do tego bardzo uciążliwe. Bardzo rzadko udaje się prowadzić ten proceder przez długi czas. Nie musisz liczyć kalorii, aby wiedzieć, czy nie spożywasz ich za dużo w stosunku do swoich potrzeb. Jest wiele sposobów na określanie, mierzenie właściwych porcji jedzenia. Mi osobiście najbardziej odpowiada sposób zaproponowany przez Precision Nutrition– wystarczy Twoja ręka, aby określić swoje porcje.

  1. Dłoń określa porcje białka
  2. Pięść określa porcje warzyw
  3. Garść określa porcje węglowodanów
  4. Kciuk określa porcje tłuszczu.

Planowanie jest proste – 4 posiłki dziennie. W przypadku mężczyzn, każdy posiłek powinien składać się z 2 porcji białka, 2 porcji warzyw, a co drugi lub trzy dodatkowo z 2 porcji węglowodanów i 2 porcji tłuszczy. Dla kobiet zasady są następujące: każdy posiłek powinien składać się z 1 porcji białka, 1 porcji warzyw, a co drugi lub 3 z nich dodatkowo z 1 porcji węglowodanów i 1 porcji tłuszczy.
Pamiętaj, że tu również nie obowiązuje pełna dyscyplina. Gdy czujesz się głodny/a dodawaj porcję węglowodanów lub tłuszczu do niektórych posiłków. Jeżeli nie masz ochoty na jedzenie, redukcję zaczynaj również od węglowodanów lub tłuszczu.

System ten zapewnia nam spożywanie określonej ilości kalorii w ciągu dnia. I to bez ich liczenia!!

Tutaj znajdziesz infografikę, jak można w oparciu o tą zasadę tworzyć propozycje różnych posiłków.

Tutaj możesz umówić się na indywidualne konsultacje dietetyczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *