Imbir – cudowna przyprawa

Co wiemy o imbirze?

Imbir jest często wykorzystywany w kuchni azjatyckiej. Eliminuje intensywne smaki i nadaje lekko cytrynowego i pikantnego aromatu wszystkim potrawom. Smakowe właściwości imbiru to dopiero początek. Ma wiele właściwości zdrowotnych. W kulturze chińskiej jest powszechnie wykorzystywany do zwalczania przeziębienia, niestrawności, nudności i innych problemów układu trawiennego.

Wydaje się nawet, że imbir jest lekarstwem na każdą dolegliwość – zaczynając od braku apetytu, kończąc na zawrotach głowy i migrenie.

Korzeń imbiru ma nadzwyczajne właściwości przeciwzapalne. Może nawet blokować chemiczne substancje – prostaglandyny – odpowiedzialne za obrzęk mózgu.

Imbir – świeży czy mielony?

Doświadczenie nas uczy, że największą wartość odżywczą i najlepsze działanie mają produkty naturalne, możliwie mało przetworzone.Czy bardziej przetworzone, tym mniejsze ich oddziaływanie.

Imbir jest unikalną przyprawą zarówno od strony medycznych, jak i kuchennych zastosowań.

Obierać, czy nie obierać?

W zależności od źródła pochodzenia imbiru, obieranie jest wymagane, bądź nie. Imbir konwencjonalny powinien być ZAWSZE obierany. Imbir ekologiczny, organiczny nie wymaga obierania.

Jak przechowywać imbir?

Świeży, nieobrany imbir może być przechowywany w lodówce do trzech tygodni, a w zamrażarce nawet do 6 miesięcy. W tradycyjnej medycynie chińskiej podawany jest w formie napoju zwalczającego przeziębienie – plastry imbiru zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na chwilę. Można wypróbować – bardzo dobrze działa 🙂

Właściwości imbiru

Silne działanie przeciwzapalne.

Imbir zawiera wiele przeciwzapalnych naturalnych substancji gingeroli. Produkty spożywcze o działaniu przeciwzapalnym powinny odgrywać ważną rolę w codziennej diecie. Przeciwdziałają one wielu schorzeniom.

Działanie przeciwstarzeniowe.

Imbir jest silnym antyutleniaczem. Podwyższa poziom glutatoniny w organizmie. Poprzez zwalczanie zjawiska tzw. stresu oksydacyjnego, imbir opóźnia proces starzenia.

Działanie przeciwbólowe.

Badania pokazują, że spożywanie imbiru przed wysiłkiem fizycznym redukuje ból mięśni. Dzieje się tak dzięki jego przeciwzapalnym właściwościom.

Wspiera utratę wagi.

Badania pokazują, że herbata z imbiru reguluje przemianę materii, zmniejsza odczuwanie głodu i pomaga nam w dietach odchudzających.

Działanie przeciw anemii.

Imbir, dzięki zawartym w nim składnikom, takim jak. gingerole i szogaole, stymuluje produkcję czerwonych krwinek i może wspierać kuracje przeciwdziałające anemii.

Działanie stabilizujące poziom cukru we krwi.

Badania pokazują, że imbir może być pomocny dla pacjentów zmagających się z cukrzycą typu 2. Naukowcy odkryli, że kombinacja miodu i imbiru redukuje stres oksydacyjny i obniża prawdopodobieństwo występowania powikłań w cukrzycy.

Zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.

Od niepamiętnych czasów imbir był wykorzystywany jako substancja działająca bardzo pozytywnie na redukcję objawów starzenia się organizmu, także naszego mózgu. Aktualne badania podkreślają rolę imbiru w kuracji przy chorobie Alzheimera.

Może zmniejszać objawy artretyzmu.

W tradycyjnej medycynie w Indonezji, czerwony imbir jest wykorzystywany do zwalczania bólu występującego w artretyzmie.

Przeprowadzone badania pokazują, że wykorzystywanie imbiru w kompresach może zmniejszyć objawy wynikające z artretyzmu i innych stanów zapalnych stawów.

Zapobiega chorobom wątroby.

Gingerole zawarte w imbirze zmniejszają  insulinoodporność, a tym samy są naturalnym sposobem przeciwdziałania NAFLD – niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby.

Jak przygotowywać imbir?

A teraz możemy przygotować herbatę imbirową, zalewając imbir gorącą wodą i pozostawiając go na 3-4 minuty. Po tym czasie napar gotowy jest do picia. Smacznego! Na zdrowie!

W trakcie prowadzonych przez nas warsztatów dowiecie się wiele ciekawych rzeczy na temat właściwości różnych produktów, które powinny być składnikami naszej codziennej diety.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *