Dobre odżywianie w chorobie nowotworowej

Wydaje się, że dla osób dotkniętych chorobą jedną z najłatwiejszych rzeczy powinno być wspomaganie leczenia właściwym odżywianiem. „Dobre odżywianie” jest kluczową bronią w walce z jakąkolwiek chorobą włączając choroby nowotworowe.

Właściwa dieta mieć kluczowe znaczenie w zwiększeniu szans na wyzdrowienie. Pamiętajmy też, że bioaktywne naturalne związki robią o wiele więcej dobrego niż syntetyczne pigułki!

Czym więc jest „dobre odżywianie” i dlaczego jest ważna?

Wraz z postępem biologii molekularnej, biochemii i genetyki, odżywianie stało się bardziej ukierunkowane na metabolizm i szlaki metaboliczne – biochemiczne etapy, w których substancje w nas są przekształcane z jednej formy w drugą.
Odżywianie koncentruje się również na tym, w jaki sposób można zapobiegać lub ograniczać choroby stosując zdrową dietę.
Podobnie odżywianie polega na określeniu, w jaki sposób niektóre choroby i stany chorobowe mogą być spowodowane czynnikami żywieniowymi, takimi jak niewłaściwa dieta (niedożywienie), alergie pokarmowe i nietolerancja pokarmowa.

Dobre odżywianie oznacza, że twoje ciało otrzymuje wszystkie składniki odżywcze, witaminy i minerały, których potrzebuje, aby działać jak najlepiej. Gdy jesteśmy zdrowi powinniśmy kierować się zasadami zdrowej diety, o których już pisaliśmy.

Kilka podstawowych faktów dotyczących odżywiania:

• Ciało ludzkie wymaga siedmiu głównych rodzajów składników odżywczych- białka, węglowodanów, tłuszczy, minerałów, witamin, błonnika i wody.
• Nie wszystkie składniki odżywcze dostarczają energii, ale nadal są ważne, takie jak woda i błonnik.
• Mikroskładniki odżywcze są ważne, ale wymagane w mniejszych ilościach.
• Witaminy to niezbędne związki organiczne, których organizm ludzki nie potrafi syntetyzować.

Makroskładniki energetyczne

Energetyczne makroelementy dostarczają energię, którą mierzy się w kilokaloriach (kcal lub kalorie) lub w dżulach. 1 kilokaloria (kaloria) = 4185,8 dżuli.

Makroskładniki energetyczne obejmują:
Węglowodany – 4 kcal z 1 gram
Do cząsteczek węglowodanów należą monosacharydy (glukoza, fruktoza, galaktoza), disacharydy i najbardziej złożone – polisacharydy (skrobia).
Odżywczo, polisacharydy są preferowane w stosunku do monosacharydów, ponieważ są bardziej złożone i dlatego wymagają dłuższego czasu do rozpadu i wchłonięcia do krwioobiegu; oznacza to, że nie powodują one znacznych skoków poziomu cukru we krwi, które są związane z chorobami serca i naczyń krwionośnych.
Białka – 4 kcal z 1 gram
Istnieje 20 aminokwasów – związki organiczne występujące w naturze, które łączą się w białka. Niektóre aminokwasy musimy dostarczyć organizmowi w postaci pożywienia, a niektóre organizm może sam wytwarzać.
Tłuszcze – 9 kcal z 1 gram
Tłuszcze to trójglicerydy – trzy cząsteczki kwasu tłuszczowego połączone z cząsteczką alkoholu glicerolowego. Kwasy tłuszczowe są prostymi związkami (monomerami), natomiast triglicerydy są złożonymi cząsteczkami (polimerami).
Tłuszcze są niezbędne dla zdrowia, ponieważ służą wielu funkcjom, w tym „smarowaniu” stawów, pomagają organom produkować hormony, pomagają w wchłanianiu pewnych witamin, zmniejszają stany zapalne i zachowują zdrowie mózgu.

Codziennie dokonujesz wyborów, które mają znaczenie dla Twojego zdrowia!

Większość ludzi wie, że dobre odżywianie i aktywność fizyczna mogą pomóc utrzymać prawidłową wagę. Ale korzyści płynące z dobrego odżywiania wykraczają poza wagę. Dobre odżywianie może pomóc:
• Zmniejszyć ryzyko niektórych chorób, w tym chorób serca, cukrzycy, udaru, niektórych nowotworów i osteoporozy
• Zmniejszyć wysokie ciśnienie krwi
• Obniżyć wysoki poziom cholesterolu
• Poprawić samopoczucie
• Poprawić zdolność do walki z różnymi chorobami
• Poprawić zdolność do powrotu do zdrowia po chorobie lub urazie
• Zwiększyć poziom energii

A zatem, gdy jesteśmy zdrowi:

Jedzmy dużo owoców – aby uzyskać korzyści z naturalnego błonnika występującego w owocach, powinniśmy jeść owoce w całości,
Jedzmy dużo warzyw – o różnorodnych kolorach i różne rodzaje warzyw każdego dnia,
Jedzmy dużo pełnych ziaren – co najmniej połowa zbóż, pieczywa, krakersów i makaronów, które jesz, powinna być wykonana z pełnego ziarna.
Wybierajmy mleko niskotłuszczowe, które są źródłem wapnia i witaminy D, odpowiedzialnych za utrzymanie kości w dobrej kondycji,
Wybierajmy chude mięsa – chude kawałki mięsa i drobiu mają mniej tłuszczu i mniej kalorii, ale nadal są dobrym źródłem białka,
Próbujmy innych źródeł białka – spróbuj zastąpić mięso i drób rybami, fasolą lub tofu.

Ale w leczeniu niektórych chorób powyższe zasady powinny zostać zmodyfikowane. To, co jest dobre, gdy jesteśmy zdrowi, może nam szkodzić gdy chorujemy na określone schorzenia. Postaramy się przybliżyć w kolejnych artykułach tematykę „dobrego” odżywiania, poprawnej diety wspomagającej proces leczenia.

Zapisz się na bezpłatne konsultacje dietetyczne:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *