Czekoladowe ciekawostki

Z czekoladą wiąże się wiele ciekawych faktów, których być może nie znasz. Oto niektóre czekoladowe ciekawostki:

  • Pomimo swoich amazońskich korzeni, większość kakao – prawie 70% światowej produkcji – pochodzi z Afryki. Wybrzeże Kości Słoniowej jest największym producentem, dostarczającym około 1,6 miliona ton kakao rocznie.
  • Do wyprodukowania 450 gramów czekolady potrzebnych jest około 400 ziaren kakaowych.
  • Czekolada jest jedyną jadalną substancją, która topi się tuż poniżej temperatury ludzkiego ciała. Dlatego czekolada rozpuszcza się w ustach.
  • Majowie wierzyli, że owoc kakaowca jest darem bogów. W czasach Majów ziarna kakao były używane jako waluta, ponieważ uznano, że jest warta więcej niż złoty pył.

Czekoladowe właściwości

  • Aztekowie uważali czekoladę za afrodyzjak. Ich cesarz Montezuma podobno spożywał codziennie około 50 filiżanek xocolatl- czekoladowego napoju, by zapewnić sobie odpowiednią formę na seksualne schadzki.
  • Czekolada dotarła do Europy dzięki hiszpańskim zakonnikom, którzy zabrali ją do różnych klasztorów i początkowo spożywali jako słodkie, gorące, czekoladowe napoje.
  • Wiele znanych osób było miłośnikami czekolady. Marie Antoinette uwielbiała czekoladę, więc często podawano ją w pałacu wersalskim jako napój-afrodyzjak. Napoleon żądał wina i czekolady nawet podczas intensywnych kampanii wojskowych.
  • Czekolada zawiera wysokie poziomy silnego stymulanta zwanego teobrominą. Zatrucie tą substancją może powodować niewydolność serca, drgawki, ostre uszkodzenie nerek i odwodnienie. Aby spożyć taką ilość teobrominy, aby okazała się śmiertelną, trzeba by zjeść około 10 kg czekolady.
  • Psy nie trawią dobrze czekolady. Dla nich produkt ten może być toksyczny, a nawet śmiertelny w przypadku spożycia większych ilości.

Historia czekolady

  • W 1842 r. firma Cadbury stworzyła pierwszą tabliczkę czekolady.
  • Oficjalnym twórcą czekolady mlecznej był szwajcarski biznesmen, Henri Nestlé, założyciel firmy, która wzięła nazwę od jego nazwiska. W 1875 Daniel Peter i Henri Nestlé dodali skondensowane mleko do stałej czekolady i w ten sposób stworzyli pierwsze czekoladowe batoniki z mlecznej czekolady,
  • Według Międzynarodowej Organizacji Kakao, Europejczycy spożywają niemal połowę światowej konsumpcji czekolady. Szacuje się, że przeciętny Brytyjczyk, Szwajcar lub Niemiec je rocznie 11 kg czekolady.
  • Wielkanocne jaja czekoladowe cieszą się największym powodzeniem w Stanach Zjednoczonych, które są ich największym na świecie konsumentem.
  • Największa czekolada na świecie powstała w 2011 roku w Wielkiej Brytanii. Ważyła aż 5,7 tony. i została wpisana do Księgi Guinnessa. Wlanie ciekłej czekolady do formy zajęło pracownikom 10 godzin. Czekolada ta została sprzedana w kawałkach, a pieniędze w ten sposób uzyskane zostały przeznaczone na cele charytatywne.
  • Jemy tak dużo czekolady firmy Toblerone, że gdyby batony spożyte w jednym roku ułożyć w rzędzie, miałyby długość 62.000 km przekraczającą obwód Ziemi.
  • Szwajcarska firma stworzyła naturalną czekoladę różowego koloru, pochodzącą z ziarna kakaowego, które wytwarza rubinowy proszek.
  • M&M’s stanowią ulubioną przekąskę astronautów NASA. Po raz pierwszy zostały zabrane na prom kosmiczny w 1981 roku.
  • Nie jeden raz czekolada stała sie inspiracją dla kina. Wystąpiła w takich popularnych filmach jak „Like Water for Chocolate”, „Chocolat” i „Charlie and the Chocolate Factory”. W filmie „Willy Wonka and the Chocolate Factory”pojawiła się rzeka czekolady wykonała z ponad 50 tys. litrów wody zmieszanej z czekoladą i śmietaną.

Chcesz dowiedzieć się więcej na remat czekolady, przeczytaj ten ARTYKUŁ.

 

Literatura

  1. msn.com/en-au/news/other/30-interesting-facts-about-chocolate/
  2. https://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/foodanddrinknews/11722935/World-Chocolate-Day-10-weird-chocolate-facts.html
  3. https://edition.cnn.com/2015/10/28/living/national-chocolate-day-fun-facts-feat/index.html
  4. gourmetchocolatepizza.co.uk/9-facts-about-chocolate-i-bet-you-didn-t-know

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Czekoladowe ciekawostki”