Białko roślinne – orzechy

Czy białko roślinne jest tak samo wartościowe jak nabiał? Białka są znane jako podstawowy budulec żywych organizmów. W organizmie ludzkim rozkładają się na aminokwasy, które stymulują wzrost i procesy odbudowy. Białka wymagają również dłuższego niż węglowodany czasu dla ich strawienia, co powoduje, że dłużej czujemy się syci, najedzeni dzięki mniejszej ilości kalorii – istotne dla osób próbujących zrzucić wagę. Czy białko roślinne może zaspokoić zapotrzebowanie naszego organizmu na proteiny? Poznajcie produkty, które zawierają białko roślinne w dużych ilościach – orzechy.

Prawdopodobnie wiecie, że produkty pochodzenia zwierzęcego – mięso, jajka i nabiał – są bardzo dobrym źródłem białka. Mogą być jednak jednocześnie bogate w tłuszcze nasycone i cholesterol. Przez kolejne 12 dni przedstawiać będziemy tutaj źródła białka pochodzenia roślinnego, które są również bardzo dobrym źródłem protein wraz z przepisami na proste, ale bardzo smaczne potrawy. Dzisiaj czas na:

Orzechy i masła orzechowe

Wszystkie orzechy zawierają zarówno zdrowe tłuszcze, jak i białko, co czyni z nich wartościowy i niezbędny składnik diety. Ale ponieważ są wysokokaloryczne – migdały, nerkowce i pistacje zawierają w 100 gramach ok. 550 kcal i 17 g białka- wybieraj mieszankę orzechów surowych lub prażonych. Masła orzechowe, jak masło z orzeszków ziemnych lub masło migdałowe są również pierwszorzędnym sposobem na dostarczenie organizmowi potrzebnych protein. Najlepsze jest masło, które zawiera jak najmniej składników- tylko orzechy i ewentualnie sól.

Ciasteczka z masła orzechowego

Czas przygotowania: 45 minut, ok. 20 ciastek – 20 porcji

Składniki:

½ szklanki suszonych daktyli bez pestek

1 ½ szklanki migdałów

¼ szklanki masła migdałowego

2 łyżki syropu klonowego

¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego

¼ łyżeczki cynamonu

1 szklanka suszonych wiśni lub żurawiny

½ szklanka płatków owsianych

Przygotowanie:

Zblenduj pierwsze 6 składników na gładką masę. Jeżeli zajdzie potzrba dodaj łyżeczkę wody, tak aby masa była spójna i trzymała się razem. Dodaj wiśnie i płatki owsiane i mieszaj w trybie pulsowania.

Zagnieć ciastka w formie kulki i rozpłaszcz ją na papierze pergaminowym. Przykryj i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę. Można przechowywać około tygodnia.

Składniki odżywcze w jednej porcji:

Kalorie                                 128 kcal

Tłuszcze                                        7 g

Białko                                            4 g

Węglowodany                            14 g

Błonnik                                          4 g

Cholesterol                                0 mg

Sód                                             7 mg

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Białko roślinne – orzechy”