Białko roślinne- gdzie je znaleźć i jak przyrządzić?

Czy białko roślinne jest tak samo wartościowe jak nabiał? Białka są znane jako podstawowy budulec żywych organizmów. W organizmie ludzkim rozkładają się na aminokwasy, które stymulują wzrost i procesy odbudowy. Białka wymagają również dłuższego niż węglowodany czasu dla ich strawienia, co powoduje, że dłużej czujemy się syci, najedzeni dzięki mniejszej ilości kalorii – istotne dla osób próbujących zrzucić wagę. Czy białko roślinne może zaspokoić zapotrzebowanie naszego organizmu na proteiny? Poznajcie produkty, które zawierają białko roślinne w dużych ilościach.

Prawdopodobnie wiecie, że produkty pochodzenia zwierzęcego – mięso, jajka i nabiał – są bardzo dobrym źródłem białka. Mogą być jednak jednocześnie bogate w tłuszcze nasycone i cholesterol. Przez kolejne 14 dni przedstawiamy tutaj źródła białka pochodzenia roślinnego, które są również bardzo dobrym źródłem protein wraz z przepisami na proste, ale bardzo smaczne potrawy. Dzisiaj dzień drugi i  czas na:

Quinoa – komosa ryżowa

Większość ziaren zawiera małą ilość białka. Quinoa, która jest nasionem komosy ryżowej jest absolutnym wyjątkiem –zawiera ponad 8 g protein w szklance, a w tym wszystkie 9 podstawowych aminkwasów, których nasz organizm potrzebuje do budowy i odbudowy, a sam nie jest w stanie ich wyprodukować. Dlatego quinoa jest często nazywana idealnym źródłem białka, przy czym jest zadziwiająco uniwersalna- quinoa może być dodawana do zup, czy wegetariańskich chili w sezonie zimowym, serwowana z owocami i syropem klonowym jako pożywne śniadanie lub dodawana do różnego rodzaju orzeźwiających letnich sałatek.

Pieczona quinoa z i kukurydzą

Czas przygotowania: 8 minut, gotowanie 23 minuty, 4 porcje

Składniki:

1 szklanka quinoa

1 łyżeczka kumin

½ łyżeczki soli himalajskiej

1 łyżeczka surowego kakao

400 g wywaru jarzynowego lub na chudym kurczaku

1 szkalnka kukurydzy ze słoika

1/3 szklanki papryki jalapeno

¼ szklanki cienko pokrojonej cebuli

2 łyżki soku z limonki

Przygotowanie:

Lekko przypraż quinoa na ogniu (nie wolno przypalić). Dodaj kumin, sól i kakao, potem wolno dolej wywaru (ostrożnie, gdyż może być efekt kipienia). Postaw garnek na ogniu i doprowadź do wrzenia. Zredukuj ogień i tzymaj na ogniu pod przykryciem ok. 15 minut aż do whłonięcia całej cieczy.

Wymieszaj paprykę z kukurydzą- dodaj do quinoi i gotuj jeszcze przez 2 minuty.Dodaj cebulę i sok z limonki. Wymieszaj. Podawaj na ciepło.

 

Składniki odżywcze w jednej porcji:

Kalorie                                 218 kcal

Tłuszcze                                        4 g

Białko                                            9 g

Węglowodany                            40 g

Błonnik                                          4 g

Cholesterol                                0 mg

Sód                                         313 mg

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *