Białko roślinne – fasole

Przez kolejne 11 dni przedstawiać będziemy tutaj źródła białka pochodzenia roślinnego, które są również bardzo dobrym źródłem protein wraz z przepisami na proste, ale bardzo smaczne potrawy. Dzisiaj czas na:

Białko roślinne – co kryją w sobie fasole?

Jest wiele odmian fasoli- czarna, biała, pinto i inne – ale wszystkie one mają jedną cechę wspólną – zawierają dużą ilość białka. Jest to cenne białko roślinne. I tak na przykład 2 szklanki fasoli kidney zawierają około 26 g białka. Można je kupować suche i moczyć przed gotowaniem – zalecane, lub kupować w słoikach już ugotowane.

Ciastka z czarnej fasoli

Czas przygotowania: 5 minut, pieczenie 35 minut, 4 porcje

Składniki:

3 szklanki ugotowanej, odsączonej czarnej fasoli

2 jajka

¼ pokruszonego białego sera

2 łyżki oliwy z oliwek

¼ szklanki posiekanej czerwonej cebuli

2 łyżki posiekanego czosnku

1 łyżka posiekanej kolendry

¼ szklanki mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli himalajskiej

¼ łyżeczki mielonego pieprzu

posiekane pomidory z cebulką

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Umieść fasolę w dużej misce. Rozduś lekko widelcem. Dodaj jajka i ser. Wymieszaj do połączenia.

Rozgrzej oliwę na patelni. Podsmaż cebulę i czosnek na średnim ogniu, ok. 2 minut, często mieszając. Dadaj na koniec kolendrę i zdejmij z ognia.

Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz do miski z fasolą. Dodaj cebulę. Wymieszaj widelcem do połączenia. Konsystencja powinna być dość gęstego ciasta.

Używając dużej łyżki uformuj 8 ciastek i ułóż na blasze. Piecz około 30 minut. Podawaj gorące lub w temperaturze pokojowej z salsą pomidorową.

Składniki odżywcze w jednej porcji:

Kalorie                                 344 kcal

Tłuszcze                                      11 g

Białko                                          19 g

Węglowodany                            44 g

Błonnik                                       13 g

Cholesterol                            111 mg

Sód                                          562 mg

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Białko roślinne – fasole”