Kasza jaglana – niedocenione złoto polskich pól

Proso, z którego otrzymywana jest kasza jaglana – złoto polskich pól, jest jednym z najdłużej uprawianych zbóż przez człowieka. Według niektórych źródeł już w czasach neolitu (IX tysiąclecie p.n.e.) rozpoczęto jego uprawę. Obecnie kasza jaglana cieszy się największą popularnością  w Indiach i środkowej Azji. Mimo że niegdyś jagła królowały na polskich stołach, z czasem jej uprawa stała się mało opłacalna, a sama kasza przez długi czas pozostawała w cieniu. Dopiero w ostatnim czasie przeżywa swój renesans – być może po części dzięki większej świadomości żywieniowej konsumentów.

Nie bez powodu już w pierwszej połowie XX wieku sam Apolinary Tarnawski  – założyciel kliniki leczniczej w Karpatach Wschodnich – chętnie serwował swoim kuracjuszom posiłki z kaszy jaglanej. Nazywał ją „polskim ryżem” i zachęcał, by nie zaniedbywać uprawy tego zboża.

Co tak naprawdę kryje się w tych niepozornych, małych ziarenkach? 

Przede wszystkim kasza jaglana charakteryzuje się bardzo korzystnym składem. Zawiera ona aż 10,5% białka, 71% węglowodanów i niespełna 3% tłuszczu o korzystnej proporcji kwasów tłuszczowych. Ponad to obfituje w wiele ważnych składników, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest niezwykle bogata w witaminy z grupy B, które gwarantują prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz krwionośnego. Kasza jaglana to również bogactwo składników mineralnych, w tym żelaza, dlatego nie powinno jej zabraknąć w diecie żadnej z kobiet, tym bardziej na diecie roślinnej.  Dodatkowo jest dobrym źródłem lecytyny warunkującej lepszą pamięć i koncentrację oraz krzemionkę wpływającą na lepszą kondycję naszych włosów, skóry i paznokci.

Szczególną cechą wyróżniającą kaszę jaglaną spośród innych kasz są jej właściwości alkalizujące organizm. Jest to o tyle istotne, że większość produktów jakie spożywamy, wykazuje działanie zakwaszające, co w konsekwencji może prowadzić do przewlekłego zmęczenia oraz ogólnego osłabienia. W celu zachowania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, niezbędne jest spożywanie dużej ilości produktów o odczynie zasadowym. Kasza jaglana niewątpliwie powinna się znaleźć w naszym codziennym jadłospisie. Warto również wspomnieć, że kasza jaglana powinna wchodzić w skład posiłków każdej osoby w okresie przeziębienia, ponieważ wykazuje właściwości rozgrzewające oraz antywirusowe. Co więcej, usuwa nadmiar śluzu z organizmu, co jest szczególnie korzystne przy problemach zarówno z górnymi, jak i dolnymi drogami oddechowymi.

Kasza jaglanaKasza jaglana niesie za sobą jeszcze wiele innych korzystnych właściwości.

Należy ona do łatwostrawnych produktów, co czyni ją idealnym produktem dla dzieci oraz osób z problemami gastrycznymi. Dodatkowo nie zawiera glutenu, co czyni ją idealną alternatywą dla chorych na celiakię oraz dla osób z nietolerancją glutenu. Problem ten dotyczy coraz większej części społeczeństwa (nawet do 10%, czyli 4 mln osób w Polsce). Dzięki włączeniu kaszy jaglanej do diety bezglutenowej, z pozoru uboga dieta eliminacyjna, stanie się nieprawdopodobnie atrakcyjna. Kasza ta stanowi bazę dla wielu pełnowartościowych dań oraz deserów. Istnieję wiele przepisów na przepyszne budynie, kremy, ciasta, czy chleby przygotowane właśnie z jej wykorzystaniem.

Jest niewiele produktów spożywczych o tylu korzystnych właściwościach. Jedynie osoby z niedoczynnością tarczycy powinny się ograniczyć do spożywania kaszy jaglanej jeden raz w tygodniu, co wynika z faktu, że kasza jaglana zawiera inhibitor peroksydazy tarczycowej – enzymu biorącego udział w syntezie hormonów tarczycy.

Kasza jaglana ma wiele zastosowań – jest idealna na śniadanie, podwieczorek i obiad. Dobrze smakuje zarówno na słodko z owocami i bakaliami oraz podana z warzywami i grzybami. Najwyższy czas, by jagła znowu zakrólowały na naszych stołach.

Tutaj znajdziesz przepis na   Kasza jaglana z jagodami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Kasza jaglana – niedocenione złoto polskich pól”